Nyheter      (reportasjer: Sven W. Nilssen  Foto: Bjørn Berg Johansen  Webmester: Jan S. Berglund)

10.8.2008 Runde 9 Endelige resultater
I den siste runden remiserte GM Matthew J Turner (2493) med hvit GM Igor Kurnosov (2617) etter bare 8 trekk på forslag fra Turner. Den sterkeste av de to, Kurnosov, sikret seg dermed minst delt turneringsseier og Turner sikret seg en topp-plassering. Det ble ikke stort større kamp på 2. bord der GM Sergey Kasparov og GM Vitaly Kunin også spilte en stormesterremis. Det ble en 11 trekker i mottatt dronninggambit som førte Kunin (2532) opp på 7/9 og en sterk ratingprestasjon på 2631. Dermed lå alt duket for fighteren GM Simen Agdestein som kunne splitte spillerne i teten med seier.

Agdestein spilte et rent norsk oppgjør mot IM Bjørn Tiller i et moderne forsvar. Partene kom ut av teorien før trekk 8 og Agdestein fikk typisk nok et sterkt sentrum og Tiller fikk sitt spill mot det slik man gjør i alle hypermoderne åpninger. Det ble tidlig et originalt parti med posisjonelle overtoner der Simen gradvis ble stående bedre. Etter en taktisk sekvens som startet med 18...Sxb3 endte Agdestein opp med en sterk fribonde på e5 og en bedre bondestruktur. Tiller prøvde deretter å få liv i hvitfeltsløperen sin med et bondeoffer som skulle vise seg å slå tilbake på han. Etter godt spill vant Simen oppskriftsmessig. Agdestein gjennomførte dermed en sterk turnering med sine 7/9 og en ratingprestasjon på pene 2621. Simen ble nummer 2 i denne utgaven av Arctic Chess Challenge på tiebreak foran GM Turner og GM Kunin. Agdesteins neste store turnering er Rising Stars vs Experience i Amsterdam den 20. til 30. august. Dette er en lagturnering der Simen skal konkurrere mot unge talenter som GM Ivan Cheparinov, GM Wang Yue og GM Fabiano Caruana.

GM Vadim Malakhatko (2612) spilte mot FM Peter J Sowray (2327) som hvit i en Hollandsk. De spilte den samme varianten med 2.Sc3 som Sowray tapte med mot Kunin, men denne gangen endte partene opp med å rokere langt begge to. Malakhatko fikk ikke mye ut av åpningsspillet men plutselig vant han en bonde i midt spillet. Det var fortsatt langt fra enkelt og partene nådde raskt et dronningsluttspill med 5 mot 4 bønder. I dette sluttspillet gikk Sowray seg vill med 46...Kc8 og tapte det uten motstand. Et langt sterkere forsvar var 46...Ke8 47.Dg8+ Ke7 48.Dxd5 De2+ som ville gitt svart et hardnakket forsvar selv om hvit også her har sine sjanser i det lange løp.

GM Tomas Likavsky (2485) slo den unge OSS-spilleren Daniel Jakobsen Kovachev i en Maroczy-bind som hvit. Likavsky fikk inn det tematiske 12.a5! som gir spill på den svekkede damefløya og Kovachev klarte ikke å møte truslene der på en god måte. Han tapte raskt en bonde, og når hvit også fikk løperparet i fortsettelsen var partiet raskt over. Den slovakiske stormesteren fikk seg en lett seier og endte opp på 6.5/9. IM Amon Simutowe (2459) slo det lokale håpet Gunnar Berg Hanssen i et slavisk parti. Simutowe spilte åpninga mildt sagt originalt og svart må ha hatt en god stilling underveis. Men når ting begynte å bli skarpt viste IMen seg å være i sitt rette element og han vant greit. IM Simutowe endte opp på 6.5/9 og fikk prispenger.

Peter S Poobalasingam (2203) trengte en seier mot IM Anna Zozulia (2346) for å oppnå en IM-norm. Partiet ble en hard kamp og etterhvert ble det svært så komplisert. Poobalasingam fikk fordel i det sene midtspillet med klarte ikke å få noe nevenyttig ut av det. Han valgte å stelle i stand et angrep på kongefløya som nok så langt farligere ut enn det egentlig var. På et tidspunkt kunne IM Zozulia snudd hele situasjonen på hodet med 34...Te8!, som vinner hvits dronning uten at han får nok kompensasjon for den!, men hun så det ikke. I tidsnøden fikk Zozulia så en ny sjanse med 36...Sa5 eller 36...Sd8 som beholder en materiell fordel med klare vinstsjanser men i stedet spilte hun stillinga "safe" og det endte opp med remis. Det virket som om IM Anna Zozulia var godt fornøyd med akkurat det siden hun dermed ble beste kvinne og fikk pengepremie. Peter S Poobalasingam ble beste klasse 1 spiller og fikk sin premie for det.

Arrangørklubbens FM Espen Forså mottok den siste pengepremien med sin 10. plass etter en angrepsseier i siste runde. Forsås ratingprestasjon var litt over egen rating, men med remis mot Simen Agdestein fikk han oppmerksomhet av den lokale pressen og viste hva som bor i han. Lasse Østebø Løvik (2143) avsluttet turneringa med å snu opp ned på et dobbelt tårnsluttspill og slå Jon Kristian Røyset. Løvik endte opp på 6/9 med en meget sterk ratingprestasjon på 2372. Også unge Even Thingstad (2019) vant i siste runde og fikk en pen ratingprestasjon på 2295.

Hele arrangementet i Tromsø gikk smertefritt og deltakerne virket mer enn fornøyde. Vi fikk flere konkrete tilbakemeldinger på at dette var en stor suksess og at Arctic Chess Challenge har det lille ekstra som ikke alle sjakkturneringer har. De sosiale arrangementene, og da særlig grillfesten, ble tatt godt i mot og ACC 2008 vil bli husket. Vi ønsker også alle gamle om mange nye deltakere velkommen tilbake til Tromsø neste år!

Sluttstillinga etter 9 runder:
1. GM Igor Kurnosov (2617) RUS 7.5
2. GM Simen Agdestein (2583) NOR 7.0
3. GM Matthew J Turner (2493) ENG 7.0
4. GM Vitaly Kunin (2532) TYS 6.5
5. GM Vadim Malakhatko (2612) BEL 6.5
6. GM Tomas Likavsky (2485) SLO 6.5
7. IM Amon Simutowe (2459) ZAM 6.5
8. GM Sergey Kasparov (2486) BLR 6
9. Peter S Poobalasingam (2203) ENG 6
10. FM Espen Forså (2282) NOR 6

10.8.2008 Final Results
TS-serveren er nede for telling, men her er resultatene i pdf. (jsb)

Frank "Tiger" Remman celebrated 50 games whitout a singel draw!9.8.2008 Verdens mest kompromissløse spiller?
Frank Remman fra Tromsø feiret et jubileum i runde 8 med å spille sitt parti nummer 50 uten remis! I nesten to år har han spilt sjakk uten å bli enig med sin motstander om å dele poenget. Er dette en eller annen form for rekord? Vi er i alle fall meget imponert og gratulerer ham med prestasjonen.

9.8.2008 Runde 8
På den 8. dagen av Arctic Chess Challenge 2008 fikk vi 3 avgjorte partier på de 3 øverste brettene etter hard kampsjakk. Magnus Carlsen kom til byen sent i går kveld og overvar flere av partiene i dag. Magnus skal tilbringe tid med familie og venner her i Tromsø og vi som arrangører er veldig glad for at han kommer til ACC og kaster glans over arrangementet - slikt blir lagt merke til! Også Frederic Friedel har kommet til byen - det er mannen bak Chessbase og en betydningsfull mann i sjakkverdenen. Han har blitt invitert av Tromsø 2014 og av Henrik Carlsen som vil benytte anledningen til å ta med seg Friedel på fjelltur i nærområdet til Tromsø. Slikt blir det spektakulære bilder av! I dag var det også grillfest hjemme hos sjefen Jan Sigmund Berglund og rundt 70 av deltakerne, inklusive Magnus, Simen og de aller fleste stormestrene, dukket opp. Det ble servert grillet laks og torsk og deltakerne arrangerte en spontan fotballkamp mellom NTG-gjengen og resten. Den ble utkjempet ute på et nyslått jorde og NTG-folket spilte like gjerne barfota for å skille mellom lagene. Frederic Friedel tok en fotoserie av begivenheten så det er bare å følge med på Chessbase...

På 1. bord spilte GM Igor Kurnosov (2617) mot GM Simen Agdestein (2583) med de hvite brikkene. Det kan ha vært helt utslagsgivende for turneringsseieren at Kurnosov fikk de hvite brikkene i dette toppoppgjøret siden Agdestein er en sterk hvitspiller. Det hele startet som en spansk åpning der Agdestein spilte 3...g6!? og partene fulgte teorien til Simen hostet opp 7...Tb8?! som skulle gi han problemer. Det vanlige er 7...Sge7 og det er fortsatt teori. Kurnosov brukte utviklingsforspranget til å få spill på kongefløya med f4-f5 og etter det sterke 14.Ld4! måtte svart gjøre en eller annen innrømmelse. Agdestein valgte å gå hardt til verket og ofret en bonde og stilling ved å rokere kort, men etter å ha sett partifortsettelsen så spørs det om ikke det posisjonelt grelle 14...g5, som beholder materiellet og lukker stillinga, ville vært bedre. Den russiske 2600+ spilleren spilte godt i fortsettelsen og ga aldri Simen en sjanse til å komme inn i partiet igjen. Kanskje skulle Agdestein forsøkt 23...Sxe3 og bedt til høyere makter, for i partifortsettelsen fikk hvit en monsterspringer på f5 og partiet var raskt over. En klar seier for Kurnosov som fikk alt for mye ut av åpninga. Dermed leder russeren feltet alene med sine 7/8, men bare halvpoenget bak følger to av stormesterkollegaene hans.

GM Vitaly Kunin (2532) og GM Vadim Malakhatko (2612) møttes på 2. bord i en kongefianchetto der svart spilte 2...Lg4. Malakhatko spilte en heller provoserende åpning som tillot hvit å erobre sentrum med 7.e4 sånn helt uten videre. Det er allikevel tjukk teori og de endte opp med en midtspill stilling med spill for begge parter. Jeg satt likevel igjen med følelsen av at hvit stadig oppnådde små ting og da svart så seg nødt til å bytte på d6 med 20...Lxd6?! så hadde hvit allerede en klar fordel med sin sterke fribonde. GM Kunin er ekstremt tålmodig og etter en lang manøvreringsfase der hvit fikk kongen sin over til dronningfløya, som var låst, kunne han langsomt forberede et brudd på kongefløya. Malakhatko hadde ikke den samme tålmodigheten, og ville nok ikke bli trykt i hjel, så han brøt først med 55...g5 - en trekk som trolig ikke er noe dårligere enn andre trekk - hvit har uansett et overveldende overtak. Kunin byttet deretter på g5 og begynte langsomt å forbedre brikkene sin posisjon slik at han kunne spille f4-f5 med full kraft. Når det først kom, i trekk 68, hadde hvit vinnende fordel. Kunin vant en pen seier i 93 trekk og den rolige posisjonsspilleren fra Tyskland er bare halvpoenget bak Kurnosov og har gjort en meget sterk turnering så langt.

3. bord så GM Matthew J Turner (2493) mot GM Tomas Likavsky (2485) i et originalt parti som startet med 1.d4 d5 2.Lg5!?. Etter bare 6 trekk forlot partene tidligere partieksempler og Likavsky fulgte opp med å ofre en sentrumsbonde. Han fikk meget god kompensasjon og med sine aktive offiserer kunne han fått farlig spill mot hvits utsatte konge. Med 17...e4! 18.Dxe4 Db5! ville den hvit kongen endt opp i sentrum og svart ville hatt stor fordel. I stedet byttet slovakeren av på c3 og det endte opp med en komplisert midtspillstilling som hvit mestret best. Han fikk gradvis større fordel, og etter 29.Dc5+! var hvit praktisk talt på seierens rand. Svart hadde dog en godt skjult ressurs i stillinga med 31...Da5! som han ikke så. Den legger opp til noen intrikate evigsjakkmuligheter med 32.Td6 Da2+ 33.Kh3 Da5! 34.Ta6 Db5! og hvit kan ikke unngå evigsjakken! Dette er på ingen måte forsert og hvit kunne fortsatt presset med all verdens vinstsjanser her også. Slik partiet gikk vant hvit raskt. Med denne seieren kom GM Matthew J Turner opp på 6.5/8 sammen med GM Kunin.

IM Anna Zozulia spilte hvit i en siciliansk åpning mot IM Amon Simutowe på 4. bord. Det ble et lukket manøvreringsspill der ting gradvis åpnet seg opp uten at noen av partene oppnådde noen reell fordel. IM Amon Simutowe prøvde hardt å vinne lenge, men Zozulia forsvarte seg godt og partene tok remis i trekk 67. IM Bjørn Tiller vant mot arrangørklubbens Pål Røyset med de svarte brikkene og møter GM Agdestein med svart i morgen. GM Sergey Kasparov slo også et av de lokale håpene, Torben Sørås (2178) fra Narvik. Sørås fikk opp en helt grei stilling i skandinavisk der han til og med hadde de beste sjansene i det tidlige midtspillet. Men når han hostet opp en kreativ ide med 20.Ta4? viste det seg at han totalt hadde oversett svarts svar 20...Dd5!. GM Kasparov vant og skal dermed opp mot GM Kunin i siste runde.

Den første stormesterskalpen ble tatt i dag da Peter S Poobalasingam (2203) slo GM Heikki Westerinen (2376) som svart i siciliansk. Poobalasingam fikk tidlig en god stilling med kontroll over sentrum. Deretter fikk han manøvrert en hest inn på d3 og Heikki så seg nødt til å gi en kvalitet med en stilling som svart vant lett. Den unge briten Poobalasingam har gjort en meget sterk turnering og har en ratingprestasjon tett på 2400. Dersom han slår IM Anna Zozulia i morgen vil han oppnå en IM-norm! Også på dagen i dag ble det noen høydepunkter for de lokale håpene. Gunnar Berg Hanssen vant med svart i en Caro Kann mot det unge OSS-talentet Nicolai Getz og har 5.5/8. I morgen møter Gunnar IM Amon Simutowe og vi får se hva som bor i sjakkskribenten. Det 12 år gamle stortalentet Peter Flermoen (1936) fra Harstad vant med svart mot Vladimir Paleologu (2198) og viste hva som bor i han. Flermoen har 5/8 og i morgen møter han nok en 2200 spiller i Pål Røyset og Flermoen har da sjansen til å fullbyrde en sterk turnering med de hvite brikkene. Når vi går inn i siste runde kan 3 spillere fortsatt vinne turneringa, nøkkelpartiet i morgen blir GM Matthew J Turner (2493) mot GM Igor Kurnosov (2617) som sendes LIVE.

Stillinga etter 8 runder:
1. GM Igor Kurnosov RUS (2617) 7
2. GM Vitaly Kunin TYS (2532) 6.
3. GM Matthew J Turner ENG (2493) 6.
4. GM Simen Agdestein NOR (2583) 6

9.8.2008 Pgn-file round 8
Vi hadde en hyggelig grillfest på Nordgården i kveld, der 70 av 90 deltakere var tilstede, og webmesteren kan dessverre ikke komme i kontakt med TS-fila for å oppdatere på normalt vis. Dere får i kveld nøye dere med oppdatering av partier direkte fra denne pgn-fila. (Ikke aller partier heller på grunn av den samme grillfesten. :))  Men snart - til en datamaskin nær deg .... Heng på (jsb)

8.8.2008 Runde 7
På den syvende dagen av Arctic Chess Challenge spilte GM Vitaly Kunin (2532) mot den klare lederen GM Simen Agdestein (2583) på 1. bord. Agdestein spilte den lille finessen 1...e6 mot Kunins 1.d4 og unngikk slik 2.Sc3 mot Hollandsk som Kunin har spilt tidligere i turneringen. Det ble raskt en normal Stonewall der hvit gikk for den anerkjente teoretiske tilnærmingen å styre begge springerne sine mot hullet på e5. Agdestein brukte tiden han fikk til å få i gang sentrumsspillet sitt med b6 og c5 på tematisk vis og dirigerte den ene springeren sin til a6(!) for å holde brikkene på brettet – alt kjent fra tidligere praksis. På den måten spilte Simen rundt den hvite springeren på e5 og fikk fint spill. I midtspillet kom partene over i en stilling der svart påtok seg hengebønder i sentrum og spillet ble komplekst. Som i gårdagens Agdesteinparti virket stillingen å være i en dynamisk balanse og Agdestein lot igjen klokka tikke ned til de siste minuttene... Han hadde blant annet godt under 3 minutter på 4 trekk og selv om Simen er en fantastisk lynsjakkspiller er slikt farlig i lengden. I dag kunne det ha kostet han partiet da han bukket en bonde i tidsnøden med 37...a6?. Kunin hadde på dette tidspunktet flere minutter igjen på klokka men så ikke den taktiske muligheten 38.Lxc4! som vinner krumtappen på c4 med avgjørende fordel. Etter denne dobbeltfeilen fikk ikke noen av partene flere sjanser til å hanke hjem seieren. Agdestein forsvarte seg godt, endte til og med opp med en kvalitet, som riktignok var av akademisk art all den tid hvit hadde strålende kompensasjon med en gullspringer på f4. Partiet endte med at Agdestein fant en fin taktisk ressurs som ga evigsjakk. Bortsett fra feilen i trekk 37 så var det et meget godt kampparti fra begge parter og de beholdt begge mulighetene til turneringsseier.

GM Sergey Kasparov (2486) spilte hvit mot GM Kurnosov (2617) på 2 bord i et originalt parti. Det startet som en kongefianchetto og allerede etter 8 trekk var partene ute av tidligere partieksempler og Kurnosov fant en fin idé med 8...a5!? som er kjent fra siciliansk. Svart kom godt ut av åpningsspillet og da hvit trolig feilkalkulerte en taktisk variant vant han også en bonde i det tidlige midtspillet. Hvit hadde endel kompensasjon men Kurnosov beholdt trykket og sto til vinst underveis. Han byttet, kanskje noe unødvendig, ned til et sluttspill med tårn og 3 bønder mot løper og 3 bønder som etter min vaklende kunnskap normalt er teoretisk vunnet for den sterke part. Men slik partifortsettelsen ble etter at svart brøt med g5 så endte han opp med to svakheter som gjorde det umulig å få med kongen. Det ble en lang manøvreringskrig der ingenting skjedde før svart måtte bryte med h4 for å komme videre. Sergey Kasparov måtte da bytte av på h4 og det var på ingen måte klart hvordan svart ville komme videre. I stedet kom det en stygg feil fra hviterusseren med 109.g4?, og svart fikk vinnende fordel direkte. Det ble riktignok en lang kamp på 138 trekk før Kurnosov kunne innhente Agdestein i teten med 6/7.

GM Malakhatko (2612) spilte mot GM Westerinen (2376) i en gammelindisk åpning. Westerinen forsvarte seg godt i det tidlige midtspillet og partene fikk en interessant stilling der hvit hadde springerparet og svart løperparet. Stillinga var noe bedre for hvit som nøt en terrengfordel og hadde fine felter for springerne, men det var ikke noen spesiell substans over det hele før den finske stormesteren ofret en bonde for å få fart i løperparet. Hele planen hans med å invadere hvits stilling med løperne slo dog kontra og hvit kunne spille inn en lett seier. Malakhatko har dermed 5.5/6 og er en joker når vi går inn i de siste rundene.

IM Bjørn Tiller (2374) spilte mot GM Matthew Turner på 4. bord. De to vennene kjempet i en kongegambit der Tiller valgte Fischers yndling - løpergambiten. Det var teori helt opp til trekk 12, men svart var trolig ikke på kjent territorium. I hvert fall brukte Turner mye tid på klokka alt i åpninga, men han fikk likevel en helt adekvat stilling. I midtspillet gjorde den engelske stormesteren imidlertid en klar feil med 22...g5? som svekker kongefløya og går rett inn i taktikk. Hvit burde deretter holdt den gode springeren på brettet med 23.Se7+! Kf7 24.Ld6 som ville gitt ham klar fordel. Tiller endte i stedet opp med å gjøre noen feil i den kompliserte stillinga som ga svart vann på mølla på kongefløya. Med feilfritt spill kunne det fortsatt vært et parti, men svarts angrep ble i partiet raskt avgjørende. GM Turner vant og er dermed en av 4 spillere på 5.5 av 7.

GM Tomas Likavsky (2485) slo Peter S Poobalasingam (2203) med svart i en c3-sicilianer der den slovakiske stormesteren spilte 2...Da5!?. Partiet ble langt fra feilfritt og unge Poobalasingam hadde sine vinstsjanser underveis. Rundt trekk 30 spilte imidlertid engelskmannen dårlig og tapte raskt. Likavsky har 5.5/7 og vil møte GM Turner i morgen i et av 3 stormesteroppgjør. IM Amon Simutowe slo den unge overraskelsen så langt, Even Thingstad (2019), men underveis kunne Thingstad absolutt satt kjepper i hjulene fra Zambieren og i hvert fall oppnådd likt spill. Simutowe har 5 poeng etter seieren. IM Anna Zozulia (2346) vant overbevisende mot NTG-eleven Johannes Kvisla og er beste kvinne. Arrangørklubbens Pål Røyset (2234) tok seg av Lasse Østebø Løvik (2143) med de svarte brikkene og sensasjonsmannen Løvik har dermed kommet seg ned på jorda igjen etter en forrykende start. De lokale håpene Gunnar Berg Hanssen, Benjamin Arvola og Torben Søraas vant også i dag og har alle 4.5/7. Arctic Chess Challenge er viktig for sjakklivet i Nord-Norge og forhåpentligvis vil noen av de lokale heltene få til en sterk turnering. Når to runder gjenstår av ACC 2008 er det 6 spillere som kjemper om seieren. I morgen møtes de seg i mellom og vi vil få noen nye svar. Toppoppgjøret er Simen Agdestein som møter GM Igor Kurnosov (2617) med svart.

Stillinga etter 7 runder:

1. GM Simen Agdestein (2583) NOR 6
2. GM Igor Kurnosov (2617) RUS 6
3. GM Vadim Malakhatko (2612) BEL 5.5
4. GM Vitaly Kunin (2532) TYS 5.5
5. GM Matthew J Turner (2493) ENG 5.5
6. GM Tomas Likavsky (2485) SLO 5.5


8.8.2008 Results round 7 and parings round 8
Serveren som TS bor på har trøbbel, men her kan dere lese resultater og oppsett midlertidig i pdf-format.
Resultater  Rundeoppsett

7.8.2008 Runde 6
På 6 dag av Arctic Chess Challenge kom det noen svar på hvem de heteste kandidatene til sluttseieren er. Det ble også arrangert en lynsjakkturnering om kvelden der liten og stor hadde sjansen til å møte en stormester eller to. Simen Agdestein var helt suveren i lynsjakken med 9 strake seire! Han utdistanserte dermed resten av feltet som besto av blant annet 3 andre GMer. GM Kurnosov og IM Anna Zozulia fulgte på 2. og 3. plass.

På 1. bord under dagens runde spilte GM Simen Agdestein (2583) hvit mot GM Malakhatko (2612) i en Nimzoindisk åpning. Agdestein spilte det høyst uvanlige 5.Qb3!? som bare er spilt i noen få amatørpartier tidligere i følge min database. Det ble tidlig klart hvorfor dette ikke er en hovedvariant da svart ble stående fint etter bare å ha gjort naturlige utviklingstrekk, allikevel var det en helt grei stilling for Simen å spille. Med 11...Tb8!? i stedet for 11...La6 kunne svart fått en ganske normal og grei stilling der han ikke står dårligst. I partifortsettelsen endte det opp med en stilling der svart fikk hengebønder i sentrum, men siden offiserskorpset harmonerte bra var trolig stillinga i balanse. I trekk 24 valgte Agdestein så å gå inn i et sluttspill der svart hadde terrengfordel og en svakhet på b2 å spille mot. En mer naturlig mulighet var å beholde materiellet på brettet med 24.Sd4 Sh5 25.Dh2!? g6 26.Sc3, og spenninga opprettholdes med en tve-egget stilling. Sluttspillet var sikkert greit nok det også, men det var det utvilsomt for svart også selv om han hadde sine egne svakheter i d-linja. Objektivt sett var det mest interessante Agdesteins tidshåndtering. Han hadde bare 5 minutter igjen på 10 trekk og brukte så 3 av minuttene på sitt 32 trekk - trolig på å avgjøre om han skulle spille 32.e4 eller ei... Det gjorde han ikke - et valg som viste seg klokt da Malakhatko spilte 32...Teb7 i neste trekk. Agdestein kunne da spille 33.e4! under bedre forutsetninger og gjorde det. Malakhatko tok bonden på direkten med 33...dxe4? og overså trolig Simens svar fullstendig. Agdestein spilte lynraskt 34.Td6! som vinner en brikke og kroppsspråket til den belgiske stormesteren røpet straks at trekket kom som en bombe på ham. Han brukte 7 av sine siste 9 minutter på å spille 34...Txb2, et trekk som taper ganske så direkte. Et bedre forsøk ville vært 34...e3+! med ideen 35.Kxe3 Te7+ 36.Kf2 Sd5! 37.Txc6 Txe2+ 38.Sxe2 Txb2 og svart vinner brikken tilbake. Heldigvis får vi aldri svaret på om Simen ville funnet 35.Kg3! som fortsatt bør vinne her. Agdestein hadde ingen problemer med å gjennomføre de siste 6 trekkene før tidskontrollen med sine 70 sekunder igjen på klokka på en god måte og vant i stor stil. Simen har vist mye god sjakk under Arctic Chess Challenge og dette lover virkelig godt både med tanke på turneringsseier og OL i Dresden som vi alt gleder oss til.

GM Igor Kurnosov (2617) spilte den store overraskelsesmannen Lasse Østebø Løvik (2143) fra NTG med de hvite brikkene. De spilte en populær variant i russisk med 5.Sc3 og kom ut av teorien så tidlig som i trekk 11. Stillinga virket ganske grei for svart ved første øyekast men etter at svart hadde spilt sitt 11...a6 hadde russeren et ess opp under ermet som han fikk gjennomført med den pene kombinasjonen 18.Lxa6! fulgt av 21.Td3! med vinnende fordel. Med presist spill byttet Kurnosov ned til et vinnende sluttspill som han vant lett. GM Kurnosov er dermed halvpoenget bak Agdestein og må sees på som den største utfordringen for Simen.

GM Tomas Likavsky (2485) spilte hvit mot GM Vitaly Kunin (2532) i en mottatt dronninggambit. Hvit fikk en liten åpningsfordel og kunne kanskje beholdt et visst press med 19.Sxg5!?. I stedet byttet han ned til et bedre sluttspill som Kunin klarte å snu og bli stående best i. Det var dog aldri fare på fere og partene tok remis etter 54 trekk. GM Kunin er fortsatt helt oppe i toppen med sine 5 av 6 med Likavsky halvpoenget bak.

På det siste LIVE-brettet spilte GM Heikki Westerinen hvit mot GM Sergey Kasparov i en Caro Kann. Det mest spennende i partiet var at partene rokerte til motsatt hold, men ingen av dem fikk noen gang fart i noe angrep og det ebbet tidlig ut i remis etter at dronningene var byttet. Da var det mer fart i partiet mellom IM Amon Simutowe og GM Matthew J Turner i en 4.Dc2 Nimzoinder. Hvit gikk tidlig i sluttspill med 11.Lxf6!? - et trekk som scorer dårlig i min database. Simutowe fulgte opp med å tape den svake c4-bonden sin og Turner spilte partiet hjem med stø hånd. GM Turner er dermed en av 8 spillere med 4.5 poeng. Studenten hans fra England, Peter S Poobalasingam, har også 4.5 etter seier på et av de lavere bordene mot en landsmann. Også IM Bjørn Tiller (2374), som er en venn av Turner, vant i dag og inntok gruppen på 4.5 av 6. I morgen møter Tiller GM Turner og vi får håpe at de kjemper så blodet spruter slik gode venner skal gjøre!

Lasse Østbø Løviks strålende 2480 prestasjon er nevnt. Et annet ungt talent som gjør en glimrende jobb så langt er Even Thingstad som vant en offiser like ut av åpningsspillet i dag. Han spilte mot FM Peter J Sowray og hadde ingen problemer med å fullføre verket. Dermed har Thingstad (2019) en storartet 2400+ prestasjon med sine 4.5 av 6. IM Anna Zozulia var også blant de som vant i dag og hun har dermed et halvt poengs luke på WIM Tatiana Kasparova i kampen om å bli beste kvinne. Det er nå 3 runder igjen og alle de 8 stormestrene er å finne blant de 9 beste - alt går i følge skjema her i Tromsø! De heteste kandidatene til sluttseieren er Agdestein, Kurnosov og Kunin og i morgen vil vi få partiet GM Kunin mot GM Agdestein på 1. bord. Det skal bli spennende å se om Simen klarer å ta hjem en internasjonal turneringsseier igjen!

Stillinga etter 6 runder:
1. GM Simen Agdestein NOR (2583) 5.5
2. GM Igor Kurnosov RUS (2617) 5
3. GM Vitaly Kunin TYS (2532) 5

6.8.2008 Runde 5

På den 5. dagen av Arctic Chess Challenge kom skyene selv om sola brøt igjennom det lette skydekket flere ganger. Vi er meget godt fornøyd med augustværet så langt! Dagen startet med en tur opp med fjellheisen der 30 av deltakerne deltok. De dro opp på Fløya og gikk den siste distansen opp til varden der oppe, et sted med nydelig utsikt over Tromsø. Selv 3 av stormestrene deltok på turen og lot forberedelser være forberedelser, det sosiale er en viktig bit av et godt sjakkarrangement.  

På 1. bord tok GM Vadim Malakhatko (2612) en stormesterremis mot GM Igor Kurnosov (2617) i kongeindisk. GM Malakhatko ville ikke utfordre skjebnen med sin ledelse og russiske Kurnosov følte ikke for å spille på vinst med svart, i hvert fall ikke etter å ha sett hvits solide tilnærming I åpninga. Dermed har ingen full pott etter 5 runder og det var opp til de neste bordene å avgjøre om noen ville slå følge med Malakhatko på 4.5/5.  

Dagens parti var det mellom GM Matthew J Turner (2493) og GM Simen Agdestein (2583) som ble et fullblods slagsmål. Agdestein spilte Stonewall-varianten i Hollandsk, en åpning som ikke har fått den oppmerksomheten som den kanskje fortjener. Det virker som om Stonewall falt ut av moten på toppnivå uten noen virkelig god grunn selv om den teoretisk sett ser ut til å ha klart seg helt fint. Simen har gode resultater med Stonewall og alt var duket for et spennende oppgjør. GM Turner valgte å spille en oppstilling med b3, Bb2 og så Dc1, for å bytte sortfeltsløpere på a3. Agdestein fikk denne planen mot seg allerede så tidlig som i 1987 da han var ung og lovende og vant i stor stil i et klassisk Simen parti mot GM Helgi Olafsson! Jeg vet ikke helt om Turner vet at Agdestein er Mr. Teori himself i disse oppstillingene som svart - men vi må forvente det. Agdestein tillot løperbytte, men forhindret damebytte med den ambisiøse 12...c5(!) planen i en stilling der han tidligere har slått på a3. Dermed var partene stort sett ute av tidligere oppgåtte stier, men stillinga var tematisk nok. Turner skulle nok spilt det solide 15.e3 for å forhindre den lille finessen 15...f4(!) som skapte sjanser på kongefløya for svart. Men den første klare feilen til hvit var 18.Ng5?! som virket posisjonelt interessant ved første øyekast, men som hadde en hake Agdestein fant med det sterke18...Ng4! Noen få trekk senere kom så en virkelig stygg feil av engelskmannen med det naive 21.Td4? som taper direkte. 21...De6! ville vært sterkt for svart i denne stillingen, men Agdestein fant i stedet det spektakulære og supersterke 21...Sxf2! – som midlertidig ofrer en offiser! Når han også fant 24...De3+ som beholder initiativet og spillet på kongefløya. i stedet for å ta brikken tilbake på direkten, så ble det spill mot ett mål. Simen scoret og slo dermed følge med Malakhatko i delt ledelse.

GM Vitaly Kunin (2532) har vist en edruelig posisjonell spillestil så langt i turneringa og i dag møtte han FM Peter J Sowray (2327) på 3. bord. Kunin spilte 2.Sc3 som har blitt svært så populært i Hollandsk og det endte opp med en lukket stilling der hvit hadde springerparet og en bedre bondestruktur, men der svart sto solid nok. Partene rokerte til hver sin side tidlig og hvit satte i gang angrepet først med 10.b4. Svart spilte svært så passivt og endte opp med å bare måtte forsvare seg, noe som i lengden går galt. GM Kunin spilte angrepet på en sindig måte og vant en pen seier. Dermed er det 3 spillere I teten etter 5 runder - Malakhatko, Agdestein og Kunin.

4. bord så GM Sergey Kasparov (2486) som hvit i en klassisk sicilianer som gikk over i Scheveningen-varianten. Motstanderen hans, det lokale håpet Pål Røyset (2234), fikk en god stilling tidlig etter at Sergey Kasparov spilte slapt i åpninga. Da stormesteren spilte 13.Sxc6?! løste alle svarts problemer seg og han tok initiativet på dronningfløya. Med både 19...d5! og 20...d5! kunne Røyset kommet over i en drømmeutgave av fransk der han ville hatt stor fordel. I stedet spilte Pål det ikke fullt så sterke 20...e5?!, men han beholdt likevel et overtak. I fortsettelsen spilte Røyset virkelig godt og etter bruddet 30...d5! var svart i stor tapsfare. Ja, faktisk sto rutinerte Røyset til vinst, som partifortsettelsen viser, i tidlig tidsnød. Med 36...T6-e3! i stedet for 36...Te2-e3 ville svart hatt en fullstendig vinnende fordel siden dette unngår 37.Td3 som reddet hvit i partiet. Røyset sto fortsatt bedre, trolig til seier, men begynte så å spille seg bort og klarte å tape bare 10 trekk senere! En trist sorti for arrangørklubbens mann som var så nær å ta en stormesterskalp!

GM Tomas Likavsky (2485) spilte svart mot NTG-elev Johannes Kvisla (2180) og vant en offiser tidlig i midtspillet i en spansk åpning. Den slovakiske stormesteren er dermed med i gruppen med 4 poeng. Det er også IM Amon Simutowe (2459) som vant overbevisende mot unge Daniel Jakobsen Kovachev som hvit i en Engelsk åpning. GM Heikki Westerinen er også der oppe etter en seier som svart i tsjekkisk Benoni mot Tatiana Kasparova (2176) i et parti som svingte litt.

Den siste personen med 4/5 er Lasse Østebø Løvik (2143) som slo medelev på NTG FM Joachim Thomassen i en c3-sicilianer i et vilt og kort parti. Østebø Løvik ofret en hel brikke, men svart forsøkte ikke å sette offeret på prøve med 20...Txc2 21.Lf6 Se4! - og det er ikke klart hvordan hvit skal følge det hele opp. I stedet spilte svart 20...f5? som ga hvit et sterkt angrep som Løvik gjennomførte stilrent. NTG-eleven Lasse Løvik har dermed gjort en fenomenal turnering så langt med en prestasjon på fantastiske 2632!

Med 3.5 av 5 finner vi de lokale stortalentene FM Espen Forså og Benjamin Arvola som har gjort sine saker godt. Det samme kan en si om Nicolai Getz og unge Even Thingstad (2019), spesielt Thingstad har imponert stort med en strålende 2335 prestasjon! Arctic Chess Challenge er en gylden mulighet for unge norske talenter til å bryne seg mot kvalifisert motstand og å samle inspirasjon for videre satsing på sjakk. IM Anna Zozulia (2346) innhentet WIM Tatiana Kasparova på 3 poeng i kampen om å bli beste kvinne, en duell vi også holder øynene på. I morgen spiller GM Simen Agdestein hvit på 1. bord mot GM Malakhako (2612) og med Simens kampinstinkt er jeg sikker på at vi ikke får en kort stormesterremis i det partiet!

5.8.2008 Runde 4

Four of the family Carlsen on the top of Tromsdalstiden! Henrik is behind the camera
This photo is from Tromsdalstiden 5.8.2008  Henrik is the photographer.

4. dag av Arctic Chess Challenge så to stormesteroppgjør i GM Igor Kurnosov (2617) mot GM Vitaly Kunin (2532) og GM Tomas Likavsky (2485) mot GM Vadim Malakhatko (2612). Simen Agdestein og GM Matthew Turner hadde byttet elev for anledningen, og spilte mot hverandres studenter. Sola skinner fortsatt i Tromsø og Magnus sin far Henrik er blant de som benytter anledningen til tindebestigning. Det er en lang rekke fine fjelltopper som egner seg til fotturer i nærområdet til Tromsø og dette er den beste årstiden for turfolk. Når vi snakker om Carlsen - Henrik er her med hele familien, utenom Magnus som kommer på fredag. Magnus skal tilbringe tid her sammen med familien og venner og det blir selvfølgelig lagt merke til internasjonalt bare at Magnus er tilstede. Fin PR for Tromsø 2014! 

GM Igor Kurnosov (2617) møtte GM Vitaly Kunin (2532) i et rolig italiensk parti som aldri tok virkelig av. Uten mye drama ble det poengdeling i trekk 27 i en balansert stilling.

Da var det mer fart på sakene på 2. bord der GM Tomas Likavsky (2485), Slovakia spilte hvit mot GM Vadim Malakhatko (2612) fra Belgia. Som på alle topp bordene i dag valgte hvit en rolig åpningsvariant. Likavsky spilte for å erobre løperparet i slavisk og stilte seg opp solid. Stillinga ble lukket og de Karpovske løperne hvit hadde på e1 og f1 så ikke alt for fryktinngytende ut. I midtspillet angrep begge parter på hver sin fløy, men når spillerne brøt i gjennom viste det seg at mattangrepet var farligere enn hvits spill på dronningfløya. Svart fikk inn en springersjakk på f3 som førte til at en hvit bonde endte opp der og da var den hvite kongen fanget i en boks. GM Malakhatko hadde ingen problemer med å fullføre verket og ved trekk 40 kunne han velge og vrake i pene mattvarianter. Dermed er Malakhatko den eneste spilleren med perfekt score etter 4 runder. 

GM Matthew Turner (2493) spilte mot juniornorgesmester Espen Forså (2282) i en c3-sicilianer. Forså hadde trolig en av sine verste dager over et sjakkbrett og overså tidlig en elementær gaffel som vant offiser. Stormester Turner fikk dermed en lett dag på jobben.

GM Simen Agdestein på sin side spilte mot Turners student, Peter S Poobalasingam (2203), i en engelsk åpning. Agdestein spilte det litt uvanlige Ld2 og Dc1 som fikk partiet ut av de mest kjente banene. Det ble en god plan da Poobalasingam raskt gjorde posisjonelle innrømmelser. Simen fikk tidlig opp en god stilling og hadde ingen som helst problemer med å vinne. Den gamle fotballspilleren har fortsatt kampinstinktet inntakt og vi kan forvente at han vil kjempe om en av de øverste plassene under ACC. Simen skal spille mer sjakk nå i høst enn på lang tid og han deltar først i Experience vs Youth i Nederland og så skal han også delta på det norske laget i sjakk-OL i Dresden. 

GM Sergey Kasparov (2486) spilte mot en annen NTG-elev, FM Joachim Thomassen (2357), med de svarte brikkene. Thomassen forsøkte å ofre en bonde i Caro Kann, men stormesteren bet ikke på agnet og de ble enige om remis like ut av åpningsteorien. Thomassen så seg godt fornøyd med remis mot en stormester og han beholder dermed den høye plasseringa si og får forhåpentligvis sjansen til å møte flere tittelholdere. FM Thomassen jakter på et IM-napp i Tromsø, som vi alle husker tok han sitt første napp her i fjor.

Den siste stormesteren, GM Heikki Westerinen, spilte også en variant av Caro Kann der hvit ofrer en bonde; 1.e4 c6 2.d4 d5 3.Sc3 dxe4 4. Sxe4 Lf5 5.Ld3. Alekhine spilte dette i sin tid, så helt usunn kan den ikke være selv om den virker suspekt ved første øyekast. Unge Even Thingstad tok opp hansken med 5...Qxd4 og Westerinen fikk det aktive brikkespillet som han strebet etter. Etter utsøkte taktiske vendinger i midtspillet vant Heikki en overbevisende seier og Norgesvennen er dermed tilbake på rett kjøl etter to remiser mot svakere motstand. 

FM Peter J Sowray (2327) spilte mot IM Bjørn Tiller (2374) i en av dagens mest interessante oppgjør. IM Tiller ble overrasket i åpningen i et moderne parti, men fant en interessant praktisk tilnærming å ofre kvalitet på. Sowray tok kvaliteten uten å mokke selv om kanskje et mellomtrekk som 11.c4!? ville vært enda bedre for ham. Selv om Tiller var en hel kvalitet under fikk han fin kompensasjon i sterke løpere, sentrum og et utviklingsforsprang. Når Tiller så, etter utsøkt posisjonelt spill, fikk inn et sentrumsbrudd med 26...e4 endte det hele opp i en taktisk komplisert stilling der hvit ofret et helt tårn. Han endte dermed offiser under med kaos og en utsatt svart kongestilling som største kompensasjon. Offiser over fant ikke Tiller det beste forsvaret - 31...Kg8! som setter hvits idé på prøve - og han tapte i stedet raskt. FM Sowray inntok dermed gruppen med 3.5/4.

De lovende juniorene Johannes Kvisla, Daniel Jakobsen Kovachev og Lasse Østebø Løvik vant alle sine partier i dag og er dermed med i gruppen med 3 poeng. Lasse Østebø Løvik, som dro ut et halvpoeng av GM Westerinen i går, var relativt heldig i dag. Han var 3 bønder under mot IM Anna Zozulia (2346) men klarte å lure henne i noen taktiske vendinger mot slutten og vant partiet. Mye kan skje om du har fighting spirit! Så langt har favorittene innfridd forventningene her i Tromsø og de leder an feltet med sterke prestasjoner. I morgen vil GM Vadim Malakhatko (2612) og GM Igor Kurnosov (2617) møtes i et parti som kan vise seg helt avgjørende for turneringsutfallet.

Stillingen etter 4 runder:

1. GM Vadim Malakhatko, BEL (2612) 4

2. GM Igor Kurnosov, RUS(2617) 3.5

3. GM Vitaly Kunin, TYS (2532) 3.5

4. GM Simen Agdestein NOR (2583) 3.5

5. FM Peter J Sowray ENG (2327) 3.5

6. GM Matthew J Turner ENG (2493) 3.5

4.8.2008 Runde 3
På 3. dag av Arctic Chess Challenge varmet sola godt og folk kunne gå i T-skjorte. Tittelinnholderne begynte å slå løst på hverandre i denne runden som også inneholdt mange interessante oppgjør. På 1. bord spilte toppseedede GM Igor Kurnosov (2617) svart mot sterke IM Amon Simutowe.

På 2. bord møttes mann og kone, GM Vadim Malakhatko (2612) og IM Anna Zozulia (2346). På både 3. og 5. bord satt læremester and elev og alt skulle ikke gå som forventet denne runden... På denne solskinnsdagen endte 15-20 av spillerne opp med å dra på fisketur på Kvaløya. I følge rapportene ble det fisk på både de norske og utlendingene og den ble grillet fersk i fjæra...

GM Igor Kurnosov (2617) spilte svart i en kongeindisk mot IM Amon Simutowe (2459) og viste sine aggressive hensikter tidlig i partiet. Det virket som om Simutowe brøt med c5 for tidlig og brikkene hans var ikke riktig klar til å følge opp slik at Kurnosov fikk en helt grei stilling. Han vant raskt en sentrumsbonde og med god teknikk hadde russeren ingen som helst problemer med å omsette materiellet. Dette var en viktig svartseier for Kurnosov som virker farlig.

GM Vadim Malakhatko (2612) spilte hvit mot kona, IM Anna Zozulia, i et parti som aldri rakk å bli virkelig spennende. Svart fant ingen god plan og ble passiv og etter hvert ble hun rent i senk i sentrum. Malakhatko er en av fire spillere som fortsatt har full pott.

GM Vitaly Kunin (2532) spilte hvit mot det lokale håpet Gunnar Berg Hanssen (2232) som tok IM-napp i fjor. Det hele begynte som en dronningindisk der stormesteren brukte det sterke sentrumet han fikk til å bygge opp et angrep på kongefløya. Det hele kulminerte i at svarts bondestruktur ble ødelagt og like etter bukket Berg Hanssen kvalitet og partiet var raskt over. Det er tøft å ha svart mot disse stormestrene.

Den fjerde spilleren som fortsatt har fullt hus er GM Tomas Likavsky (2485) som slo Hans Olav Lahlum (2201) med de svarte brikkene i en gammelindisk åpning. Likavsky vant en bonde tidlig i midtspillet, men Lahlum kjempet godt og kom seg over i et sluttspill som ikke var vunnet helt uten videre. Men som det så ofte går i slike oppgjør så vant stormesteren sluttspillet ganske så problemfritt.

Det var to oppgjør mellom læremester og elev i dag. Engelskmennene Peter S Poobalasingam (2203) og GM Matthew J Turner (2493) spilte det som må sies å være en vennskapsremis og hva er da ikke mer naturlig enn at det var i en Engelsk-åpning!? Sjakktrener og stormester Simen Agdestein (2583) var langt mer ambisiøs med de svarte brikkene i oppgjøret mot Espen Forså. Simen har med seg hele kostebinderiet fra NTG og nå var tiden moden for å møte en av dem. FM Espen Forså (2282) ble juniornorgesmester i sommer og er et av Norges aller største juniortalenter. 18-åringen spilte hvit i en Winawer-fransk og Simen hostet som så ofte opp et uvanlig trekk i åpninga med 7...Bd7!?, et trekk som virket litt suspekt. Men Agdestein fikk en stilling han var meget godt fornøyd med etter at Forså spilte det forkjære Lg5-h4-g3 som gjorde at hvits brikker sto og tråkket på hverandre på kongefløya. I midtspillet fant Espen et fint og nødvendig trekk med Sh2, men hvit endte etter hvert opp med problemer. Agdestein angret på at han ikke hadde spilt 23...Le8!, som nok ville gjort livet surt for hvit. I stedet for ble dronningene byttet og svart fikk et sluttspill med fordel. Agdestein spilte godt til tidsnøden (Ja, nok en gang - Simen virker å være en tidsnødsslave...) der han forserte begivenhetene på en ufordelaktig måte. Espen spilte glimrende i forsvar og endte opp med bonde over uten at den ga ham reelle vinstsjanser. Agesteins brikker var for aktive og partene tok remis i et hardt kjempet parti. Honnør til Espen Forså for godt spill! Læremestrene fikk ikke satt elevene sine på plass i dag…

GM Heikki Westerinen (2376) spilte den samme varianten i Winawer med 4...b6 5.Dg4 Lf8 som Simen Agdestein benyttet seg av. Motstanderen hans, Lasse Østebø Løvik (2143), er en annen elev av Agdestein. Unge Løvik fikk store problemer i midtspillet, men fant et spektakulært dronningoffer som ga han praktiske svindelsjanser i en stilling som må ha vært vunnet for Heikki. Rundt trekk 30, i en stilling der Westerinen fortsatt sto til vinst lot han hvits tårn penetrere 7. raden og stormesteren ble nødt til å ta ut evigsjakk. Et fint resultat for talentet fra Stavanger. GM Sergey Kasparov (2486) spilte mot et annet stort talent, Daniel Jakobsen Kovachev (2202) som gjorde det svært så godt under NM. Sergey Kasparov spilte avbyttevarianten i spansk og Kovachev kjempet friskt men endte langt om lenge opp i et sluttspill som han kanskje holder mot en svakere motstander, men ikke mot en GM. Mot Sergey Kasparov viste svakhetene han etterlot seg fatale og det ble ingen overraskelse på den lovende junioren fra OSS. Det ble ingen store bomber i dag, Espen sto for det ene pene resultatet og søsteren hans, Elise Forså (1154) - som slo en 1800 spiller i går - remiserte like gjerne en 1950 spiller i dag og kunne prise seg lykkelig.

Stillinga etter 3 runder:

1-4. GM Vitaly Kunin, TYS (2532) 3
1-4. GM Igor Kurnosov, RUS(2617) 3
1-4. GM Vadim Malakhatko, BEL (2612) 3
1-4. GM Tomas Likavsky, SLO (2485)  3

(swn)

3.8.2008 Runde 2
På andre dag av Arctic Chess Challenge 2008 kom sola fra en skyfri himmel, men temperaturen er fortsatt lav. Det er blitt august nord for polarsirkelen... Turneringa har 8 GM'er og 3 IM'er og i går var ingen av dem i tapsfare. I dag var bildet helt annerledes og flere av stormestrene og IM'ene møtte kjempe hardt for poengene sine mot 2100-folk. De første toppoppgjørene er ventet i morgen da tittelspillerne vil begynne å møte hverandre.

På 1. bord slo GM Igor Kurnosov (2617) Johannes Kvisla (2180) ganske komfortabelt. Det hele begynte som en fransk åpning der stormesteren fikk motstanderen sin ut av teorien med 2.d3 og det hele endte opp som en sicilianer få trekk senere. Tidlig i midtspillet kombinerte Kvisla seg bort og når hvit fikk inn 22.Lg5! så endte det opp med et taktisk fyrverkeri som vant for ham.

GM Vadim Malakhatko (2612) spilte mot WIM Tatiana Kasparova (2176) med de svarte brikkene på 2. bord og vant lett i en Taimanov-sicilianer. De to favorittene har ikke vist noen svakhetstegn så langt.

Stormester Simen Agdestein spilte mot Frode Bull Jæger (2148) som er en åpningsspesialist. Som svart valgte Bull Jæger å spille det samme bondeofferet i Grünfeld med 11...b6 som Magnus Carlsen nylig spilte mot Karjakin i Foros 2008. Agdestein hadde da gått inn i hovedvarianten i Grünfeld med Lc4. Simen avslo bondeofferet og brukte mye tid i midtspillet før han etter hvert utspilte sin motstander og fikk løperparet med et sterkt tårn på 7. raden. Når Agdestein så fikk til et taktisk gjennombrudd i sentrum med bondemajoriteten sin - 28.d5! - hadde han vinnende fordel. I begynnende tidsnød overså han deretter det tilsynelatende enkle 32.Txh7+ Kxh7 33.Lxd8 Ld4+ 34.Kf1 Se3+ 35.Kf2! som vinner bonde og bytter ned til et lett vunnet sluttspill. Når dette glapp og tidsnøden var over hadde partene byttet ned til et sluttspill der Simen hadde løperparet og klare vinstsjanser. Trolig var stillinga dog teoretisk remis selv om Simen satt på alt av praktiske sjanser. Bull Jæger spilte glimrende i sluttspillet til trekk 68 der han ikke fant det beste og tapte. Stillinga hadde da vært ganske tricky en stund og han måtte finne en "eneste trekk"-variant med 68...Nb3+! 69.Kb4 Nd4 og Master Rybka gir det som remis. Agdestein ble lett rystet i dag, men er fortsatt med på notene og må fortsatt regnes med blant turneringsfavorittene.

Svenske Tobias Pettersson (2147) spilte engelsk åpning mot GM Sergey Kasparov (2486) og det hele endte opp med en pinnsvinoppstilling. Det virket som svensken kunne sakene sine og han fikk en fullt ut spillbar stilling. I midtspillet fortsatte underdogen å spille bra og stormesteren klarte ikke å få noe mer ut av det enn et sluttspill med bonde over der Petterson hadde et aktivt tårn på 7-raden. Dette sluttspillet klarte han å holde og vi fikk den første GMen uten perfekt score.

En annen svenske, Robert Danielsson (2100), hadde GM Heikki Westerinen (2376) i tauene i et sluttspill. Som svart var Danielsson bonde over med løperparet i et sluttspill med lette offiserer. Han hadde en sentrumsdominans og hadde en klart vunnet stilling da han plutselig gjorde et posisjonelt dårlig løperbytte som ga opp løperparet og gjorde ham passiv. Heikki klarte å holde den resulterende stillinga.

Et annet interessant parti var det mellom unge Sondre Waage Tofte og GM Matthew J Turner (2493) som startet som et Winerparti. Til ut i midtspillet så det ut til at Waage Tofte sto fint, og etter hvert oppsto det en oppsiktsvekkende stilling der alt det tunge materiellet fortsatt var på brettet og hvit hadde kongen oppe på g4!? Svart var sågar bonde over, men sisteraden var mør og det var også h7... Det endte med at stormesteren fikk inn en pen kombinasjon som avslutning på partiet.

IM Bjørn Tiller møtte avgi remis med svart mot sin unge lovende klubbkamerat Nicolai Getz (2111). De lokale håpene FM Espen Forså og Gunnar Berg Hanssen vant begge sine partier i dag og har fullt hus og vil møte tøff motstand i morgen. IM-kandidaten FM Joachim Thomassen (2357) viste seg ikke fra sin beste side i dag og måtte gi remis til italienske Alessandro Granaldi (2082). Dagens oddsbombe sto Elise Forså (National elo 1154) fra Tromsø for, hun slo like gjerne klubbkamerat Frank Remman (1888) - i internasjonale turneringer kan mye skje! Dagens overraskelse var først og fremst GM Sergey Kasparov som måtte avgi sitt første halvpoeng, i morgen venter vi på nye. (swn)

2.8.2008 1. runde
Et oversiktsbilde fra det midlertidige spillelokalet Foto: Bjørn Berg Johansen
Første runde av Arctic Chess Challenge 2008 startet i Tromsø lørdag ettermiddag med 90 deltakere fra 17 ulike land på startstreken. De er fra Russland, Belgia, Norge, Tyskland, Slovakia, England, Sveits, Sverige, Spania, Italia, Skottland, Finland, Danmark, Hvitrussland, Færøyene, Nederland og Zambia. Ratingfavoritter er GM Igor Kurnosov 2617 fra Russland, Vadim Malakhatko 2612 fra Belgia, Simen Agdestein 2583 fra Norge og GM Vitaly Kunin 2532 fra Tyskland. En interessant start er også IM Amon Simutowe 2459 fra Zambia som vil bli det første stormesteren i sjakk sør for Sahara om han klarer å oppnå FIDE sitt ratingkrav på 2500.

I første runde av alle internasjonale turneringer som Arctic Chess Challenge er det seeding og dermed blir det ofte mange favorittseire I denne runden. Men som vi så I fjor, når GM De Firmian tapte og GM Magnus Carlsen remiserte så er alt mulig selv i et spill som sjakk... I år ble derimot ingen store bomber detonert. Alle stormestrene vant relativt bekvemt og de 3 IMene hadde heller ingen problemer i sine partier. Da også de to WIMene vant komfortabelt gikk alt egentlig ganske knirkefritt. Men flere av FMene måtte kjempe i sine partier og Magnus sin søster Ellen Øen Carlsen (1874) remiserte FM Peter J Sowray (2327) og Brian Smith (1803) remiserte FM Richard Bjerke (2212). Den største overraskelsen blant de tittelløse spillerne var Rune Handberg, med 1621 i norsk elo, sin seier mot Torben Søraas (2178) som kom på en overbevisende måte.

Igor Kurnosov Foto: Bjørn Berg JohansenPå 1 bord spilte Igor Kurnosov en sjelden variant i kongeindisk der hvitfeltsløperne tidlig ble byttet av. Han spilte deretter b5 som et bondeoffer og fikk raskt opp en typisk Benkø-gambit stilling der svart hadde fin kompensasjon i de åpne linjene på damefløya. Motstanderen Aksel Brasøy spilte bra helt til rundt trekk 20 der han begynte å begå feilskjær. Typisk nok utnyttet stormesteren alle de feilene som kom og vant tilsynelatende ganske så enkelt. Kurnosov imponerte konsentrasjonsmessig ved å sitte ved brettet nærmest hele partiet non-stop. Jeg har en følelse av at han blir farlig i uka som kommer.

GM Simen Agdestein spilte mot unge Vegard Koi Gandrud på 3. bord. Det hele startet som en dronningindisk med 4.g3 og endte opp som en pinnsvin-formasjon. Simen spilte en heller rolig oppstilling som svart og hvit var med på notene til trekk 20 der han gikk for feil idé med det kreative 20.c5?! En bedre mulighet var nok 20.Qe3!? med den mulige fortsettelsen 20…Lxa4 21.bxa4 Kg7 22.Sd4 Se5 med en stilling i balanse, eller ganske enkelt 20.Sc3 som også virker greit. Partiet viser at selv mot stormestere kan en komme greit ut av åpninga, men i midtspillet blir det en helt annen sak…

I de fleste andre partiene med tittelinneholdere var det rimelig enveiskjøring. Et unntak var Tron Walseth som fikk endel aktivitet mot Vitaly Kunin (2532) som svart og med edruelig spill kunne fått en grei midtspillstilling. Slik det gikk i partifortsettelsen så mistet han kontrollen, som man ofte gjør mot GM'er når ting blir komplisert nok, og tapte hurtig. De typiske feilene som de lavere ratede spillerne gjorde mot stormestrene var å bruke for mye tid tidlig i partiet, spille for passivt for deretter å gjøre rene overseelser når klokka rant ned på tid. Et kjennetegn ved stormestrenes spill i denne runden var at de spilte solid og bygget stein på stein og bare ventet på at feilene skulle komme. Unntaket var Kurnosov som ofret bonde på 1. bord og utvilsomt spilte et godt parti. Alt i alt ble det en runde med få overraskelser, la oss håpe at det blir en rekke av dem i uka som kommer! (swn)

31.7.2008 PS! Runde 8 starter 13:00, ikke 16:00
For å få plass til den store grillfesten på lørdag er nest siste runde flyttet fram til 13:00. Du vil få mer informasjon om dette når du kommer til Tromsø. (jsb)

30.7.2008 Tre dager igjen og startfeltet nærmer seg hundre
Alle tittelholder er nå klare, og dette året har vi 8 stormestre og 3 IM'er på startstreken. Det betyr at startfeltet ikke kan matche fjoråret i styrke, men vi nærmer oss like mange deltakere. Også når det gjelder deltakerland har vi god grunn til å være fornøyd med at turneringa er representert med 15 flagg. Vi gleder oss til å bli kjent med nye spillere, og ikke minst treffe igjen de som har vært her før. Ved at Amon Zimutowe (bildet) fra Zambia kommer kan vi også smykke oss med et nytt kontinent i vår samling. Før OL i 2014 skal vi nok fylle potten når det gjelder verdensdeler, og målet må være å ha hatt 100 flagg totalt på besøk. (jsb)

20.5.2008 NTG og Simen kommer, vi presenterer vår andre stormester
Simen Agdestein (41) var den første sjakkspilleren som ble et kjent navn for ikke-sjakkspillere, og den eneste frem til Magnus Carlsen kom på banen. Det henger særlig sammen med at han ble Norges første stormester, men også at han klarte å kombinere sjakk på topplan med fotball på landslagsnivå.

Simen ble norgesmester i 1982 som 15-åring – en rekord selv ikke Magnus Carlsen klarte å slå. Han ble stormester som 18-åring og var den gang verdens yngste stormester. Noen av høydepunktene i karrieren var seieren i Lloyd's Bank Masters i 1986, 2.plassen i junior-VM på hjemmebane samme år, bak Walter Arencibia, men foran bl.a. Bareev, Anand og Piket, og 2.plass i kategori 14-turneringen i Hastings 1992. I Juni 1989 var han nr. 16 på verdensrankingen med 2605.

Etter at en skade tvang ham til å legge opp som fotballspiller gikk paradoksalt nok sjakkprestasjonene også nedover. Da han begynte som sjakklærer ved Norges Toppidrettsgymnas forbedret imidlertid hans egne prestasjoner seg nærmest i takt med elevenes. Han vant bl.a. Capelle La Grande i 1999 med en ratingprestasjon på nærmere 2800, og Monarch Assurance på Isle of Man 2003.

Simen har et velutviklet konkurranseinstinkt og er kjent som en særdeles kreativ spiller. I de siste årene har han som nevnt jobbet mest som lærer, bl.a. for Magnus Carlsen. Han har også skrevet bøker og rukket å delta i «skal vi danse» på NRK i 2006. Mangel på spilletrening i det siste gjør ham kun til en outsider i årets Arctic Chess Challenge. (jsb)

19.4.2008 Vi presenterer vår første GM
Matthew Turner er sjakklærer på
Millfield School i Somerset i England. Der driver han sjakkopplæring på alt fra nybegynnere til erfarne internasjonale toppspillere.

Han har tidligere vært profesjonell sjakkspiller, og på et tidspunkt i karrieren hans kunne man se denne lagoppstillingen på laget han spilte på:
1. Turner
2. Morozevich
3. Short

I 2001 vant han et flott parti mot selveste Levon Aronian, så her bør hvemsomhelst se opp.

Han har med seg en av sine studenter når han kommer til ACC i år: 20 år gamle Peter Poobalasingam med 2165 i rating. Ser ut som ratingpila peker rett til værs her ...

Bildet vi ser her er tatt under et TV-show Matthew var med i for noen år siden. Det het Countdown og gikk ut på å stable sammen det lengste ordet med 9 bokstaver. Han ble nummer 2, og var fornøyd med at andrepremien var på cash, og ikke 20 ordbøker slik som førstepremien.  (Hmm....  er ikke mannen til venstre politimann i den superpopulære "Heartbeat".

Vi gleder oss til å treffe Matthew. (jsb)

13.4.2008 Samarbeidet med Tromsø 2014 AS
Ulf Hansen fra Tromsø Sjakklubbs Ungdom er nå valgt inn i styret i Tromsø 2014 og dermed er det lokale sjakkmiljøet representert når strategien skal legges for hvordan SJAKK-OL skal komme til Norge i 2014. I år er OL i Dresden og ACC styrets satsingsområder (jsb)

12.4.2008 Kommer Carlsen?
Både i fjor og i 2006 var Norges store stjerne Magnus med i turneringen. Ingen av gangene klarte han og vinne, men satte selvsagt sitt preg på turneringen. Pappa Henrik spilte godt i 2007, mens Magnus gav fra seg et par halvpoeng i begynnelsen av turneringen. Dermed var det duket for noe så sjelden som et møte mellom far og sønn i 6 runde. Magnus knuste selvsagt sin far, men oppladinga til partiet tror jeg Henrik må gis poeng for. Han besteg Blåmannen på formiddagen sammen med sin kone!

I år har Henrik meldt sin ankomst med resten av familien. Om Magnus kommer i år? Vi får se ....

9.4.2008 Du er velkommen til ACC 2008
Tromsø Sjakklubb inviterer for tredje år på rad til en åpen internasjonal sjakkturnering sommerstid. Akkurat som i fjor er premiene skyhøye i norsk målestokk. De er på 11.000 Euro, med dagens kurser ca 90.000 kroner. (jsb)